Simptomele și tratamentul bacteriei Escherichia coli

Escherichia coli (E. coli) este o specie de bacterie din genul Escherichia, care face parte din microbiota intestinală a oamenilor și a altor animale cu sânge cald. Cele mai multe tulpini de Escherichia coli sunt inofensive, deoarece acest microorganism trăiește ca un comensal în organism, însă unele tulpini pot provoca boli mai mult sau mai puțin grave, care, în cele mai multe cazuri, afectează intestinul și tractul urinar.

Ce este Escherichia coli?

Escherichia coli este o bacterie gram-negativă (capătă o culoare roșie după ce este supusă colorației Gram, un proces chimic folosit pentru a o clasifica), care se găsește în mod normal în flora bacteriană din intestinele noastre. Ea face parte din microbiota și este o bacterie comensală, care supraviețuiește datorită organismului în care trăiește, dar care îndeplinește în același timp o funcție proprie, de exemplu, producând vitamina K.

E. coli este un bacil asporogen, poate trăi într-un mediu cu sau fără aer, fermentează lactoza și are caracteristica microscopică de a avea extroversiuni care îi permit să adere la peretele organului pe care îl colonizează.

Simptomele infecției cu Escherichia coli

Simptomele infecției intestinale cu Escherichia coli includ:

  • dureri abdominale
  • diaree, inclusiv diaree cu sânge, în funcție de localizarea infecției și de tulpina de bacterie implicată;
  • greață și vărsături;
  • febră, de obicei în faza inițială a infecției.

Simptomele apar, în general, la 12 ore până la câteva zile după contactul cu bacteria și durează aproximativ 1 săptămână. Este foarte frecvent ca infecția să apară în țările în curs de dezvoltare (așa-numita „diaree a călătorului”) sau în toate situațiile în care există condiții sanitare precare sau suboptime.

Infecția cu E. coli se poate localiza și la alte organe, provocând cistite și infecții mai mult sau mai puțin grave ale tractului urinar, dar și tablouri mai grave și, din fericire, mai rare, de pneumonie, meningită și septicemie severă.

Escherichia coli în urină

Transmiterea Escherichia coli care cauzează afectarea tractului urinar are loc în principal pe cale endogenă: bacteria se găsește în fecalele persoanei și, datorită poziției anatomice de apropiere a anusului de uretră (tipică mai ales pentru sexul feminin), profită de caracteristicile sale microscopice pentru a se atașa la pereții vezicii urinare și ai uretrei, creând cistite, uretrite și infecții de diferite grade de severitate, mai ales dacă nu este tratată în mod adecvat.

În cazuri excepționale, este posibil ca bacteria să ducă la sindromul hemolitic uremic cu afectare gravă a pacientului, care afectează în special copiii și persoanele în vârstă.

Cum se transmite?

Transmiterea bacteriei are loc prin intermediul apei sau alimentelor necoapte contaminate. Temperaturile ridicate, și deci gătitul alimentelor, ucid bacteria E. coli.

De asemenea, se poate transmite prin contact fecal-oral de la persoană la persoană, de aceea este esențial să se ia precauția igienică de a se spăla frecvent pe mâini.

Ce teste ar trebui efectuate pentru a afla dacă aveți Escherichia coli?

Pacienților cu diaree persistentă și severă li se poate face o coprocultura pentru a determina prezența bacteriei în intestin.

Infecția tractului urinar cauzată de Escherichia coli este foarte frecventă și, dacă este tratată corespunzător, nu este periculoasă și poate fi identificată prin efectuarea unei culturi de urină.

O atenție deosebită trebuie acordată femeilor însărcinate, pentru care este necesară o analiză lunară a urinei. Chiar și în această condiție, dacă bacteria este depistată, este important să se urmeze un tratament antibiotic specific pentru a o elimina complet.

Cum este prevenită?

Prevenirea este legată, în principiu, de reguli specifice de igienă: spălarea mâinilor și menținerea igienei personale.

În ceea ce privește Escherichia coli în sistemul urinar, nu există o prevenție terapeutică, ci doar substanțe naturale capabile să ajute pereții uretrei și ai vezicii urinare să capete caracteristici specifice pentru a împiedica bacteria să adere la pereții lor. Este vorba de suplimente pe bază de semințe de grapefruit, afine și fructe roșii, recomandate în special celor care au infecții urinare frecvente cauzate de E. coli.

E. coli la copii: este periculos?

Copiii și vârstnicii sunt grupele cele mai expuse riscului de a avea complicații legate de diareea cauzată de Escherichia coli, în principal din cauza stării de deshidratare care poate rezulta din această afecțiune.

Infecția este mai frecventă în cazul pacienților tineri, din cauza înclinației acestora de a pune frecvent mâinile în gură.

Este întotdeauna important ca, în cazul unei diaree abundente, copilul să se hidrateze corespunzător și să fie consultat cât mai repede medicul pediatru pentru a evita deshidratarea și consecințele mai grave la nivelul rinichilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *